Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy osoby które maja uprawnienia bud. zdobyte przed 1994 r. mogą podbijać praktykę?
03-30-2010, 01:01 AM
Czy osoby które maja uprawnienia bud. zdobyte przed 1994 r. mogą podbijać praktykę?
Chodzi mi o praktykę wykonawczą .
Osoby które zdobyły uprawnienia bud. przed 1994 r. wydane przez urzędy wojewódzkie, aktualnie należące do izby i mogące kierować bud. bez ograniczeń w danej spec. Posiadające uprawnienia nr UAN.... w których nie ma nic napisane czy uprawnienia są bez ograniczeń czy z ograniczeniami.

Czy inżynierowie bud. mogą odbywać praktykę u takich osób?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
03-30-2010, 03:24 PM
RE: Czy osoby które maja uprawnienia bud. zdobyte przed 1994 r. mogą podbijać praktykę?
Wiem, że Izba stosuje wykładnię, że opiekun praktyki musi mieć wukształcenie min. wyższe (czyli inż.) oraz posiadać uprawnienia nieograniczone w danej specjalności. Wychodzi na to, że budowniczy z pełnymi uprawnieniami nie mogą podbijać praktyki.
03-30-2010, 05:49 PM
RE: Czy osoby które maja uprawnienia bud. zdobyte przed 1994 r. mogą podbijać praktykę?
Co w przypadku gdy ktoś ma uprawnienia tego typu i jest inż. w danej spec. ale specjalność ta ma aktualnie większy zakres niż przed 1994 r. np. uprawnienia bud. w spec . sanitarnej?
03-30-2010, 08:08 PM
Myślę, że wtedy bedzie potrzebna interpretacja okręgowej izby. Oczywiście na piśmie.
04-01-2010, 05:52 AM
(03-30-2010 03:24 PM)Mirko napisał(a):  opiekun praktyki musi mieć wukształcenie min. wyższe (czyli inż.).

Jesteś pewien że tak jest? w prawie budowlanym jest mowa tylko o 2 warunkach jakie musi spełniać opiekun praktyki
1. uprawnienia bez ograniczeń
2. musi należeć do izby .
dopytuje sie poniewaz moj kierownik nie ma wyzszego wyksztalcenia ale ma uprawnienia bez ogr. i kilku moich znajomych jest w podobnej sytuacji. i tak naprawde nie wiem jak to jest? może ktoś z obecnych tutaj ptrafi jednoznacznie rozwiac ta watpliwość?
04-01-2010, 05:15 PM
Masz rację. Zarówno w PB jak i w rozp. w sprawie samodzielnych funkcji jest tak zapisane, ale wiem, że kolega miał problem z zatwierdzeniem takiej praktyki. Proponujęzapytać w lokalnej Izbie bo jak wiadomo interpretacja i zasady wszędzie są odmienne.
Odpowiedz 

Skocz do: